Efe'nin yaşı

Lilypie Fourth Birthday tickers

31 Temmuz 2012 Salı

1 yaş doktor konrolümüz...

Geçtiğimiz hafta önce 1 yaş kontrolü kan ve idrar tahlillerini yaptırdık Efe'nin. Ardından da bu ayki aşısı için Sağlık Ocağı'na götürdü annem.
Sağlık ocağı'nda aşı yapılırken 3 kişi anca zaptetmiş oğlumu..:)
İdrar ve kan tahlili yapılırken bir zorluk yaşamadık..
Kan tahlilinde demir eksikliği ve demir bağlama kapasitesi,d vitamini eksikliği,tam kan sayımı gibi şeyler kontrol ediliyor.
* Efe'nin sonuçlarında bazı kan değerleri yüksek çıkmıştı. Yüksek olanlardan biri geçirdiği ishalle ilgiliymiş. İyileşme döneminde yüksek kalabiliyormuş..
Diğerleri ise alerjik bir durum olduğunu ifade edermiş çoğunlukla. Birşeye karlı hassasiyet oluşmuş olabilir dedi Nilgün Hanım. Zamanla, yeni besinler denedikçe ortaya çıkartırız dedi..
* Demir vitamini oranı fena değilmiş ama biraz daha yüksek olmasıo hedeflenirmiş. Onun için artık hergün değilgün aşırı demir vitamini veriyoruz..
* Sağ azı dişi çıkmaya çalışıyormuş ancak çıkamamış ve neredeyse kistleşmiş.. Çok canı yanıyordur dedi doktorumuz ve hafif uyuşturacak bir karışım verdi. Eczanede yaptırdık hemen ve kullanmaya başladık. Günde 2-3 kez sürebilirmişiz.. Bir de diş çıkarken kanama olabilirmiş. O görüntüden ürkmemem konusunda da uyardı:)
* Perşembe günü (26 temmuz) aşı olmuştu. Bugün(31/07) den itibaren 3 gün süreyle ateş ve söküntü olabilirmiş bu aşı sonrası. İnşallah olmaz tabi:)
* Artık yemeklerde yavaş yavaş özgürlük devri başlıyor. Tuz, soğan, sarımsak serbest. Şeker ise 2 yaşına kadar hala yasak. Vermememiz gereken 3 besin var: patlıcan, bakla ve mantar. Alerjik özellikte oldukları için..
* Sabah kahvaltılarımız da çeşitleniyor. Peyniri artık ıslatmıyoruz ve tuzuyla yedirmeye başlıyoruz. Ekmeği kuru veriyoruz, öyle Aptamile batırmak falan yok. Kahvaltılarda verebileceklerimiz:
  1. Peynir,zeytin, ekmek, domates
  2. Tereyağlı, ballı ekmek veya tereyağlı, marmelatlı ekmek ama marmelat şekersiz pişmek kaydıyla..
  3. Omlet
  4. Tereyağlı sahanda yumurta
  5. Bütün yumurta
Bunların yanında bir de bir bardak inek sütü vermeye başlıycaz. Ama sütü alışsın diye bardakla içirmeye çalışacakmışız. Üstüne döke döke de içse bardakla verin, eğer içmezse kaşıkla deneyin dedi.. Hadi hayırlısı diyorum:)
* Kahvaltı ile öğle yemeği arasındaki meyve öğününü kaldırıyoruz.
* Öğle yemeği ile birlikte yoğurt verin dedi ama bu pek olmaz gibime geliyor bizde. Malum Efe yoğurt sevmiyor, dolayısıyla onu yemeyip bir de yoğurt yüzünden öğle yemeğini yemeyebilir. O zaman öğleden sonra meyve ile vericez tabi..:)
* Öğleden sonra ara öğün olarak meyve püresi/şekersiz,ev yapımı kek/bisküvi/yoğurt verebiliriz.
* Artık akşam öğünlerinde çorbaya paydos, yemeklere merhaba.
*Gece yatarken yine Aptamil. Ama artık Aptamil Junior'a geçiyoruz yaşı dolayısıyla.

Kahvaltı ve yemekle ilgili ilk gün notu: Ciyak ciyak ağlayarak edilen bir kahvaltı. Tabi peynir tuzlu, ekmek kuru, domates farklı. Sütü bardakla içmek şiddetle reddedilmiş, kaşıkla 3-4 kaşık içirilmiş, sonrasında paşa paşa biberona dönüş yapılmış.
Öğle yemeğinde ilk kez tuz konulmuş köfte ve patates yemeği tabi ki yadırganmış.


2 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Aaa demek tuza başladınız ha, haydi hayırlısı. Süt de lıkır lıkır içilecek demek. Bal var, zeytin var, vay beee :)
Bakalım bizim doktor ne diyecek 1 ay sonra?

Duygu Yaman dedi ki...

4.gün haberleri: tuza alışmış. bal pek sevilmiş..:) tatlıcı olacak oğlum da annesi gibi galiba;)
süt ise maalesef biberonla içiriliyor henüz.. bardak kesinlikle reddediliyor.
size de şimdiden hayırlı olsun Sedacım.. 1.yaşı kutlu,mutlu,uğurlu olsun:))