Efe'nin yaşı

Lilypie Fourth Birthday tickers

24 Aralık 2011 Cumartesi

Ek besinlere başladıııııkkk!!!!

5.ay kontrolümüzde Efe'nin bu ay 400gr aldığı ortaya çıktı. Yani, büyümesi için gerekli olan vitaminlerin tamamını artık anne sütünden alamıyor olduğu için ek besinlere geçme zamanı gelmişti.
Bu amaçla Nilgün Hanım bir program oluşturdu bize. Buna göre; sabahları işe gitmeden, saat 07.00-07.30 gibi Efe'yi uyuyor olsa bile emziricem. Daha sonra saat 10.30da annem biberonla 150-180ml arası süt içirecek oğluma. Öğleden sonra 14.00da bu ayki ek besinimiz olan havuç-patates karışımı püreyi yiyecek oğlum. Daha sonra saat 17.00da bu sefer 100ml anne sütü içine 4 tepeleme tatlı kaşığı Bebelac Çavdarlı-Mısırlı kaşık maması koyup yediricez. Gerçi henüz hiçbir yerde çavdarlı,mısırlısını bulamadık ama..:(

Sebze püremizin doktorumuz tarafından verilen tarifi şöyle:

Geceden ıslattığımız 1 çay kaşığı esmer pirinç, 1 havuç,1 patates, 1 dal maydanozu 2 kupa su ile haşlıyoruz. Sebzeler yumuşadıktan sonra maydanozu çıkartıyoruz ve tel süzgeçten geçiriyoruz. Daha sonra 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ve 1 çay kaşığı irmik ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Veeeeee enfess, Efe'nin ağzına layık sebze püremiz hazııırrr..Bu ölçüyle yaptığımız püre 2 öğünlük olup ilk öğün sonrası kalanı cam kavanozda saklamamız gerekiyormuş.

Yemek yedireceğimiz zaman ortam değiştirmemizi, oturduğumuz odadan başka yere geçmemizi tavsiye etti Nilgün Hanım. Yemek bitene kadar kesinlikle ağzını, yüzünü silmeyecekmişiz. Böylece ağzını sildiğimizde yemeğin bittiğini anlayacakmış. Ayrıca yemeği 20 dakikada yedirmemiz gerekiyormuş. Bu şekilde bir yemek adabı ve alışkanlığı öğrenecekmiş oğlum.

Bugün ilk denememizi yaptık. Gerçi ikiye böldüğüm pürenin yarısını bile bitiremedi Efe ama olsun..20 dakikada, ilk sefer için çok da fena değil bence..

İlk denememizde Efe sürekli suratını buruşturma ve dolayısıyla tükürme hareketi yaptı. Arada güldü ama çoğu zaman ağlamaklı oldu, "anne bu ne şimdi? nerede benim sadık dostlarım memeler?bu tatsız şeyi niye bana yediriyorsun?" akışları attı.. Sonlara doğru iyice söylenmeye başlayınca, e zaman da dolunca arkası yarın dedim ve sildim oğlumun ağzını bir güzel.. Henüz mama sandalyesi almadığımız için ana kucağını mutfak sandalyesinin üstüne koyup orada yedirdik. Önümüzdeki hafta alıcaz inşallah şöyle güzel bir tane....

Hiç yorum yok: